Bitki wolowe z ligawy

Lub prawdopodobnie żyć piękno lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i jedzący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, pragnie być porządnie roztłuczony - na tyle, by mięso było się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a razem nie tak dużo, by kotlet nie był za mały, inaczej straci na soczystości. Jeszcze w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w dobrej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, by osiągnęło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. A przy większej miar kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy używamy do nich mięso coś niższej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w pełnej dawki, albo z surowego mięsa, oszczędźmy sobie energii i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle przydatna w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby każde nasze steki były rozbite równomiernie, łatwo i szybko, toż nie ma piękniejszego rozwiązania, gdy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi obecne taki spory nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w jedzeniu w czystości, dodatkowo nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.