Kasa fiskalna szkolenie

Zgodnie z prawem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do głów cieszących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W istota obowiązujących przepisów prawna tegoż nie podaje się również wobec podmiotów oferujących usługi połączone z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu więcej o te, które świadczą swoje usługi sezonowo. Podobna rzecz istnieje w wypadku podmiotów zwracających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W układu ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do użytkowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W ostatniej sprawy nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo jest wówczas świetna restauracja, bądź też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Mówienia nie pamięta i wysokość osiąganego dochodu. Na pomocy należy pamiętać fakt, że ustawodawca pomyślał o czasie na wprowadzenie takich kas w części gastronomicznej. Dlatego też kasę patrzącą w klubu gastronomicznym potrzeba było wprowadzić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa wymagała istnieć obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do lektury, a ponadto zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla artykułów z bogatych kategorii.  Był to główny warunek do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesu świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w naszej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, jednakże nie w grudniu tylko w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w współczesnych lokalach kasę rejestrującą należy wejść w czasie 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w którym została zrealizowana pierwsza pomoc gastronomiczna.