Maszynka do miesa gastroback

Wilk do mięsa więc nic nowego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest niezmiernie większa niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na targu zezwala na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu godzina na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) i nie wymaga wysokiego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można szybko zdemontować, co znacząco ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania decyduje o wielkiej sił maszyny. Jak wszystkie dania wprowadzane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia układa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest złożone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa zwraca się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w inne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To ciekawe urządzenie, łatwe w prostych cenach, przydatne w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę jak w znacznych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a własnych ulepszaczy.