Produkcja czekolady krok po kroku

Czekolada jest samotnym z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, składa się ją w moc wersjach. W niemal wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Prosta jest zarazem czekolada mleczna jak również trudna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stopniem jej przygotowywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w sukcesie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż jaki zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dobrze w procesie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów przedstawia ona stronę sypką, którą mieni się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się również na sucho jak i na mokro. Proces konszowania na ciepło jest pierwszym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.